Betekenis van Taekwondo
Taekwondo betekent letterlijk "De weg van vuist en voet". Het is meer een totaalconcept, een levenswijze, dan een pure gevechtssport. TAE betekent voet, KWON staat voor vuist en DO verwijst naar de levenswijze. Taekwondo is een Olympische sport.
Geschiedenis
De oorsprong van deze zelfverdedigings- en vechtkunst ligt in Korea. De naam taekwondo is afgeleid van taekgyeon (택견). Taekgyeon was een vorm van zelfverdediging die rond het jaar 1800 ontstond en begin twintigste eeuw nauwelijks meer beoefend werd in Korea. Hoewel er dus enig verwantschap bestaat tussen taekgyeon en taekwondo, is deze slechts oppervlakkig. Behalve dat in beide sporten de beoefenaars zich veel van traptechnieken bedienen zijn er verder geen overeenkomsten en verschillen de traptechnieken enorm. Men probeert vaak om taekwondo een langere geschiedenis toe te dichten dan historisch kan worden bewezen, om zo de link tussen taekwondo en taekgyeon in stand te houden. Taekwondo is echter vrij recent ontstaan uit het Japanse karate.
In 1910 werd Korea door Japan bezet. Ook een deel van China werd door Japan bezet (Mantsjoerije). Deze bezetting duurde tot 1945. In die tussenperiode gingen sommige Koreanen (meestal studenten) naar Japan en kwamen daar in aanraking met Japanse vechtkunst. Andere Koreanen gingen naar China en kwamen daar in aanraking met Chinese vechtkunsten (Chuan Fa). Een van die vechtkunsten, waar die Koreanen les in namen, was het karate, dat op Japanse universiteiten onderwezen werd. Toen die Koreanen weer terug naar Korea keerden, begonnen ze in hun thuisland les te geven in karate onder verschillende Koreaanse namen zoals Tang Soo Do (Tang-handmethode) en Kong SooDo (Lege-handmethode). Koreanen die les in Chinese vechtkunsten hadden gehad, noemden hun vechtkunst Kwon Bup (Vuistmethode). De vechtkunstscholen die werden gesticht werden kwans genoemd.
Taekwondo ontstond begin jaren 50 toen vijf oorspronkelijke kwans besloten hun krachten te bundelen binnen één stijl.[1][2][3] Later kwamen daar nog een aantal kwans bij.
De moderne beoefening van Taekwondo spitst zich toe op vier verschillende onderdelen:
- Kyorugi of vrij gevecht, ook wel sparring genoemd: een gevecht tussen twee kampers, waarbij het niet gaat om de tegenstander KO te trappen, maar wel om zoveel mogelijk punten te scoren binnen een bepaalde tijd en gebonden aan strenge regels.
- Poomsae of stijlfiguren: een soort schijngevecht in een vast patroon tegen een ingebeelde tegenstander.
- Hosinsul of zelfverdediging: hier worden technieken gebruikt om het eigen lichaam te verdedigen. De aanval kan op een gewapende of ongewapende manier gebeuren.
- Kyokpa of breektechnieken: het breken van een voorwerp met een bepaalde techniek. De breektest is een dankbaar onderdeel voor demonstraties. Het heeft immers een hoge spektakelwaarde.
De betekenis van de Koreaanse vlag
De vlag van Zuid-Korea (Taegeukgi; Hangul 태극기, Hanja: 太極旗) heeft een wit veld met daarop een rood (boven) met blauw Yin-Yang-symbool in het centrum; er zijn verschillende zwarte tri grammen uit het oude I Ching(Boek van Veranderingen, genaamd "Yeok" het Koreaans) in elke hoek van het witte gebied.
De symboliek op de vlag komt uit de oude taoïstische filosofie van Yin yang (uitgesproken als „Eum Yang“ in het Koreaans). De witte achtergrond symboliseert vrede. De rode en blauwe cirkel wordt Taeguk genoemd, de oorsprong van alle dingen in het heelal. Het blauw (Eum) vertegenwoordigt de negatieve aspecten van Taeguk. Het rood (Yang) beschrijft de positieve aspecten. Samen vertegenwoordigen zij een ononderbroken beweging binnen de oneindigheid.
De vier tri grammen in de vlag zijn:
- ||| Kracht (☰; geon (건; 乾) in het Koreaans) = hemel (天);
- |¦| Straling (☲; ri (리; 離)) = vuur (火), zon, en yang;
- ¦|¦ Kloof (☵; gam (감; 坎)) = water (水), maan, en yin;
- ¦¦¦ Veld (☷; gon (곤; 坤)) = aarde (地).